Eline Opsommer

Voorgeschiedenis: ben je doof geboren? Op latere leeftijd doof geworden?
Ik ben doof geboren en ben geïmplanteerd geweest op mijn 11 en 15 jaar.


Waarom heb je voor een CI gekozen?
Een ci werd al heel lang aangeraden door Martine (logopediste), maar er was angst voor de operatie. Uiteindelijk toch ervoor gegaan omdat het spraak verstaan veel te moeilijk werd met hoorapparaten.

Bij welke ci centra ben je geweest? En waarom? En door welke prof ben je geopereerd?
We zijn eerst naar Leuven geweest en daar werd ’t afgeraden omdat ik niet beter zou kunnen horen met implants. Na een paar jaar zijn we op aanraden van Martine naar Oorgroep geweest, daar hebben we heel goeie uitleg gekregen en beslist om 't te doen. De operatie werd gedaan door dokter Ingeborg Dhooge van UZ Gent.

Hoe verliep de revalidatie? Zoals verwacht? Waarom wel? Waarom niet?
Bij mijn eerste CI had ik veel hoofdpijn, was ik erg moe de drie weken na de operatie, heb ik heel veel geslapen, maar viel eigenlijk beter mee dan gedacht. Bij mijn tweede CI verliep alles vlot, al is een 2de CI veel ingrijpender in 't geheel dan de eerste. 

Ben je tevreden van je CI? Als je de keuze opnieuw mocht maken zou je het doen? Kan je telefoneren? Welke beperkingen zijn er nog? Welke dingen kan je nu dat je vroeger niet meer kon?
Ik ben zeer tevreden van mijn CI. Mijn leven is er echt door veranderd, ik kan nu veel beter gesprekken volgen zonder al te veel moeten vragen om het te herhalen. Ik zou ook niet zover kunnen gekomen zijn op school zonder twee implants. Ik kan enkel telefoneren met mensen die ik al heel lang ken (Martine, familie en dichte vrienden waarvan ik hun stem al gewoon ben). De echte beperking is dat doordat je doof geboren bent je auditief geheugen nog niet even goed is als die van horende mensen en je daardoor niet alles verstaat. Dit wordt nog altijd getraind (vb. op hoortraining naar beelden kijken en proberen te herhalen). Ik begin een beetje vreemde talen te begrijpen, maar nog niet veel.

Zou je het iemand anders aanraden gelijkaardig in je situatie?
Ik zou het echt aan iemand anders aanraden in mijn situatie, alleen is er veel doorzettingsvermogen voor nodig (implant altijd aandoen, naar hoortrainingen gaan,..), anders heeft het geen zin. Het is sowieso al lastiger doordat je al ouder bent en je auditief geheugen al gevormd is. Ik zou ook opnieuw voor 2e implant gaan omdat ik met 2 implants meer kan. Je krijgt 2e dimensie in horen, je verstaat meer in lawaai, ..Het is een zeer groot verschil; vroeger kon ik niet veel meedoen in gesprekken omdat ik veel moest vragen om te herhalen tegen ik het verstond, nu kan ik zonder veel moeite gesprekken voeren.

En tenslotte, nog dingen die je wil meedelen met mogelijke toekomstige CI dragers?
Je hebt heel goeie begeleiding nodig om het beste uit je implant te kunnen halen. Je kunt ook vragen naar de ervaringen van andere CI-dragers. Het helpt ook om contact te hebben met andere CI-dragers achteraf, zij kunnen je steunen. Het enige nadeel is dat het duurder is dan hoorapparaten dragen.