Lander Vanderstraeten-Sintobin

Motorijles en intercom

Vandaag ging ik voor de eerste keer motorijlessen volgen, de instructeur heeft een microfoon, en de leerling (ik) heeft een oortje. Bij mij ging dat natuurlijk niet met een oortje, ik kreeg een FM toestel mee op proef.

Op het circuit aan lage snelheid (30kmh) ging dit goed, ik kon de instructeur duidelijk verstaan, al waren het simpele opdrachten "De volgende naar links, rechts, rechtdoor,..".

Toen we op de openbare weg gingen ging de snelheid natuurlijk omhoog, en viel het signaal jammergenoeg weg, ik had het geluk met mijn instructeur, via eenvoudige gebaren is alles goed gekomen.

Momenteel zit ik nog met een vraagteken hoe ik dit ga doen op het examen, daar zit de instructeur in de auto, dit is voor mijn volgende blog dus! ;-)

Lander

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:42

1 jaar later en fitting

25 Mei 2012 was de eerste verjaardatum van de operatie, 17 juni 2012 de eerste verjaardatum sinds de eerste fitting. Kort samengevat: nu kan ik zo goed als alle klanken onderscheiden (discrimineren), woorden horen lukt ook al aardig, zinnen horen ook mits ze traag uitgesproken worden. De radio en TV gaan echter nog nét iets te snel, mijn hersens zijn de draad vaak kwijt wanneer het tempo opgevoerd wordt. Hier en daar pik ik er wel een woordje mee, maar dat is het ook. Officieel heb ik nog recht op 1 jaar revalidatie, in het komend jaar zal vooral mijn centrale verwerking (hersenen) getraind worden. 26 juni moest ik trouwens terug naar de oorgroep voor fittingen, daar kreeg ik opnieuw enkele nieuwe programma's mee, elk programma met een ander adapter. Eén van de adapters is de zoom, deze zorgt er voor dat je enkel het geluid hoort die zich voor jou afspeelt, deze adapter mogen ze de volgende keer er uit halen, als er iemand roept van achter hoor ik dat vaak niet met de zoom-adapter.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:20

Beurzen

Enkele weken geleden waren we aanwezig op de materialenbeurs in de Arteveldehogeschool om de kinderversie te promoten. De beurs zelf was zeker geslaagd, velen toonden interesse in de kinderversie en lieten hun email adres achter om op de hoogte te blijven wanneer de kinderversie uitkomt. Toch maak ik altijd iets mee als het over beurzen gaat. Na de beurs had ik nog een circus optreden met vuur en licht op Top Mannequin in Antwerpen, na de beurs ben ik dan onmiddellijk vertrokken naar Kortrijk om daar te carpoolen en naar Antwerpen te vertrekken. Een uurtje voor onze show kreeg ik alvast biep-waarschuwingen dat de batterij van mijn CI plat was, no worries, ik had reservebatterijen mee in mijn portefuile. Ja in mijn portefuile.. en die lag nog in mijn auto die in Kortrijk stond! Gelukkig kennen wij onze shows rats vanbuiten, maar toch blijft een onzeker gevoel hangen, ook na de show was er een afterparty... Niet voor mij dus, jammergenoeg. De 2de keer dat ik met lege batterijen kom zitten, en dit opnieuw op een beurs. Vandaag heb ik trouwens ook getimed hoe lang mijn batterij meegaat, de stopwatch geeft 13uur en 45min aan. In mijn volgende blog post probeer ik terugblikken op het voorbije jaar, 25 mei is het exact 1 jaar na mijn operatiedatum.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:19

Ongeloof..

Oei, het schiet mij nu te binnen dat ik in April geen énkele bericht gepost heb, ik zal dit rechtzetten met 2 blog-posts. Ondertussen is mijn haar al iets langer, en valt mijn CI minder op. Als we op stap zijn in een grote groep zeggen mijn vrienden vaak tegen hun vrienden dat ik een CI heb, velen geloven het niet, zelfs nadat ze het mij persoonlijk komen vragen zijn geloven ze het nog steeds niet. Tja, ik ben altijd benieuwd naar hun (meestal grappige) reacties, ik kan er altijd wel mee lachen :)

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:18

Skivakantie!

Neen, ik ga jullie niet doen watertanden, de eerste dagen was het slecht weer en veel sneeuw, mijne maat had dus een mondbeschermer, waardoor ik niet kon liplezen, toch kon ik vele woorden begrijpen van wat hij zei! Een goeie oefening dus!! ;)

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:17

Vertrouwen

In principe zou ik het niet mogen doen, maar soms durf wel eens blindelings vertrouwen op m'n CI, bv tijdens het fietsen een straat oversteken als het muisstil is zonder achterom kijken. Ik herhaal: als het muisstil is! Zoals ik schreef in mijn blog van afgelopen zaterdag: het is en het blijft technologie, en dat kan jammergenoeg soms falen.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:17

Batterijen CI

Gewoonlijk vervang ik de oplaadbare batterijen van mijn CI elke ochtend bij het opstaan, en 's avonds na het eten, het ideale schema. Vandaag was ik gast op een evenementenbeurs in Waregem, 15 min van mijn huis. Ik kreeg onverwachts een uitnodiging om te blijven eten op de beurs, zonder aarzelen zei ik dat het geen probleem was. Eenmaal we aan tafel zaten viel m'n frank, ik had geen batterijen mee voor mn CI. De vraag was dan: hoe lang zullen de batterijen het nog volhouden? Het begon met een uitgebreid aperitief, dan een voorgerecht, dan een animatieshow. Tijdens deze animatieshow kreeg ik al de waarschuwing (4 bieps), dus ik wist dat de batterijen bijna leeg waren. Tot overmaat van ramp was de batterij van mijn GSM ook plat. Halverwege het hoofdgerecht kreeg ik dan de 6 biep-waarschuwing (=batterij plat). Het dessert heb ik voor bekeken gehouden, en onderweg naar huis besefte ik hoe afhankelijk ik ben van de technologie en de batterijen. Zonder CI is alles zo stil, en mijn stem wordt er door beinvloed.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:11

Update..

Enkele bevindingen: mijn moeder hoort mij perfect praten terwijl de mixer draait, terwijl ik niks anders hoor dan de mixer. Op weg naar een MTB- weekend op de autosnelweg was het blijkbaar "stil" in de auto, maar voor mij niks dan lawaai, ik hoorde niks van de spraak. Raar! Dit heb ik dan ook vermeld bij de Oorgroep.

Mijn logopediste Martine gaf enkele opmerkingen door aan de Oorgroep, o.a. de 'b' en de 'd' kon ik niet onderscheiden, ook had ik ruis bij het gebruiken van de T-spoel als het stil was.

De Oorgroep nam eerst zoals gewoonlijk luistertesten af, waaruit bevestigd werd dat ik progressie maakte. Ik kreeg dan weer 4 nieuwe programma's mee:

Programma 1: het oude programma, voor in het geval dat de 3 nieuwe mij niet bevallen.

Programma 2: het oude programma iets luider.

Programma 3: enkel de audio- input of de T- spoel zonder achtergrondlawaai

Programma 4: een nieuw programma voor spraakverstaan! (experimenteel)

Bij het buitenkomen van de Oorgroep: wat een zalig gevoel!! Eindelijk heb ik het gevoel dat ik een 3de dimensie in het geluid hoor, programma 4 was een nieuw programma dat zelf het achtergrondlawaai wegfiltert. EINDELIJK !! So happy!! De radio in de auto klonk meteen al véél zuiverder, etc, etc,..

Qua spraakverstaan zijn er niet veel veranderingen meer, het is langzaam opbouwen.

De meest gestelde vraag die ik krijg is: 'hoort ge nu al wat beter?'. Ondertussen ken ik het (standaard)antwoord al van buiten: 'Ja, maar horen en herkennen zijn 2 verschillende dingen. Ik hoor eigenlijk alles, maar herkennen is iets anders, en dat is de revalidatie. Ik vermoed dat ik zeker nog een groot jaar te gaan heb eer ik op niveau zit.".

Nieuwe geluiden waren voor mij nog: een bruistablet die oplost in een glas water, de klok die tikt, de compressor die lucht verliest,.. kleine details waar normaalhorende mensen niet meer bij stilstaan...

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:10

Update

Ondertussen zitten we weer enkele maanden verder, tijd voor een update dus. Af en toe word ik verrast door nieuwe geluiden, die je meteen ook visueel herkent, maar toch is het cool.

Ook het sporten gaat vlot, om te racen doe ik mijn inplant wel af, maar om bv. te squashen gaat dit zonder problemen.

Logopedie gaat goed vooruit, 2 weken geleden mocht ik zelfs voor de eerste keer proberen door de telefoon, dit ging vlot. Hiervoor hebben we een T- spoel op de CI, daar was het wel even zoeken hoe je de hoorn het best houdt op die spoel.

De week daarna had ik geëxperimenteerd met de afstandsbediening van mijn CI, met als resultaat dat het spraakverstaan beneden alle peil was. (of had ik gewoon een slechte dag?)

Bij het eten van chips stel ik mij de vraag: ' Is dit een commerciele stunt dat die verpakkingen zoveel lawaai maken? (om de aandacht te trekken?)

20/12 moet ik terug naar de Oorgroep voor de volgende fitting, ik ben benieuwd.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:08

3de fitting

De klanken worden stilstaan scherper en scherper en de variaties beginnen erin te komen.

Martine had al contact opgenomen met de Oorgroep dat ik moeite had met de lage klanken zoals de "m" en de "w" die ik totaal niet hoorde.

Ik heb eerst een heleboel tests afgelegd, dit was wel even zweten! Vooral omdat je een uur aan een stuk moet geconcentreerd blijven!

Ik had dus toch gelijk, de "m" hoorde ik totaal niet, de "w" ook niet. Geert heeft dan 2 elektroden aangepast, waardoor ik de "m" wel kon waarnemen, maar ik vond het "stil". Blijkbaar is dat de realiteit en horen wij met een hoortoestel de "m" veel "luider" en "duidelijker".

Opnieuw kreeg ik 4 aangepaste programma's mee: een orgineel programma zonder aanpassing van de 'm' en de 'w', en dan de 3 volgende met aanpassing van de 'm' en de 'w', maar elk een stapje luider.

Eenmaal ik op programma 4 zat, begon het echt: ik hoorde de harde schijf van mijn laptop schrijven, de muisklik van mijn zus die op de computer zat te werken,..

Toen ik dat vertelde aan Martine, was ze benieuwd. Ik had geen resultaten meegekregen van de Oorgroep, dus nam Martine een nieuw audiogram af. Ze stond versteld van het resultaat.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:07

De eerste logopediesessie!

Mijn logopediste is Martine de Smit, ik ken haar al van kleinsaf. Zij speelt een belangrijke rol in CochFit, ik heb veel te danken aan haar!

Ik kreeg eerst een uitgebreide uitleg over wat we allemaal zouden gaan doen tijdens de logopedie en welke fasen er zijn.

Martine was benieuwd naar mijn audiogram, zij is ook audioloog, dus snelden  we naar de cabine van het RC Overleie om een audiogram af te nemen, dit zag er goed uit.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:05

De 2de fitting

Bij de vorige fitting kreeg ik 4 programma's mee die ik gedurende 14 dagen moest opbouwen. Ik had er geen problemen mee, elke dag ging ik 1 programma omhoog, al na 4 dagen zat ik dus op het 'luidste' programma. Dan was het alleen nog verlangen naar de volgende fitting.

Ondertussen had ik ook een afspraak versierd met prof. Govaerts, deze ging door om 10 uur in zijn praktijk, de Oorgroep in Antwerpen.

Prof. Govaerts wou mij motiveren en enkele tips meegeven i.v.m. CochFit. Er werd ook veel rond de pot gedraaid, maar dit gesprek was een belangrijke moment voor CochFit.

Prof. Govaerts stelde enkele programma's voor die zij gebruiken en tevens zelf ontwikkeld hebben in de Oorgroep. Veel ideeën heb ik er niet door gekregen, maar wel zag ik duidelijk het verschil tussen CochFit en een knap afgewerkt product van de Oorgroep.

Ik ben diezelfde dag nog afgestapt van de eerste versie van CochFit en vanaf nul begonnen aan een nieuwe, betere versie: versie 2!

Naast CochFit hadden we ook een gezellige babbel over mijn studies, mijn leven buiten school, .. een toffe gast die prof. Govaerts!

Het gesprek was een beetje uitgelopen waardoor ik "te laat" was voor de fitting, maar het was geen ramp.

Er werden geen tests gedaan, ik kreeg opnieuw 4 programma's mee die stap voor stap luider waren.

Ik had er moeite mee dat ik de "lage" geluiden, die je duidelijk veel beter hoort met een hoortoestel met een CI nauwelijks kon horen. Ze vertelden me dat dit normaal was.

Ik kreeg groen licht om met de logopedie te starten! Het Revalidatiecentrum Overleie te Kortrijk was hiervan op de hoogte en regelde de eerste logopediesessie reeds de volgende dag!

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:04

De eerste fitting

Eindelijk.. ik was al bijna vergeten dat ik een CI had!

We moesten om 10 u in Antwerpen zijn bij de Oorgroep bij prof. Govaerts. Eerst een algemeen gesprek over de operatie, over mijn verwachtingen en over wat er belangrijk is.

Ik mocht nog niet veel verwachten!

Ook vertelde hij dat de revalidatie heel belangrijk is, dat ik nieuwsgierig moest zijn naar de betekenis van de nieuwe geluiden .. Het ideale moment om hem CochFit voor te stellen!

Prof. Govaerts was onder de indruk en vertelde mij dat ik op hem mocht rekenen als ik hulp nodig had. Daarnaast gaf hij nog een paar tips.

Ik was ondertussen alweer vergeten dat ik daar was voor mijn fitting. Een half uur later vertelde prof. Govaerts dat ze aan de fitting zouden beginnen ! (ik dacht bij mijzelf:  oh ja juist, daarom ben ik hier).

De fitting gebeurde door iemand anders. Eerst was er een algemene uitleg over de processor en de accessoires (wat ik al allemaal zelf uitgepluisd had :-)). Ook vertelde zij dat het nu enkel de bedoeling was om de zenuw te prikkelen en ik dus weinig variatie zou horen tussen de klanken.

De eerste seconden dat de geprogrammeerde processor aan lag, was ik efkes misselijk. Ik dacht meteen 'sh*t is dat horen?!'. Ik hoorde niks anders dan scherpe geluiden, klanken onderscheiden lukte niet, maar ik kon wel het volume horen, ik kon horen als er gepraat werd maar onderscheiden lukte nog niet. De SSSSSS- klank hoorde ik ook. Alle klanken klonken eigenlijk een beetje hetzelfde!

Ik kreeg 4 programma's mee naar huis, ieder programma was een stapje luider. Gedurende de volgende 2 weken moest ik dit zelf opbouwen.

Volgende afspraak is 15 dagen later, op 24/06

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:03

Controle van de wonde

Terug naar het UZ Gent, voor controle van de wonde. Alles verliep vlot, in 10 minuten was ik alweer buiten. De vragen die ik gesteld heb:

- 'Ik heb mijn oor soms horen/voelen klakken, is dit normaal?'. Antwoord: 'Ja, dat is normaal!'
- 'Mag mijn haar alweer nat worden?'. ' Ja, maar best nog niet op wrijven, vocht mag wel. Die lijm (het is toegelijmd i.p.v. toegenaaid) zal stilstaan beginnen afbrokkelen.

Dan kreeg ik nog de doos mee met het uitwendig apparaat, ik schrok eerlijk gezegd van het gewicht en alle accessoires die erbij zitten! (Cochlear)

Bij mijn thuiskomst heb ik snel eens de processor in elkaar gestoken en de batterijen opgeladen.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:01

De dag na de operatie..

Ik voelde mij herboren toen ik wakker werd, maar ik moest nog in bed blijven tot na de middag. Gelukkig moest ik niet naar het toilet.

Ik kreeg bezoek van een assistent van de dokter - ik dacht dat het de verpleegster was, want ze was niet thuis in de wereld van CI - en ze vroeg hoe het was, waarop ik antwoordde dat het bijzonder goed ging. Ik vroeg of ik naar huis mocht maar kreeg een negatief antwoord.

Later op de middag mocht ik dan toch naar huis, mijn moeder vroeg aan de assistente of ik naar de motocross mocht gaan kijken aanstaande zondag, waarop ze antwoordde "is dat niet teveel lawaai voor Lander" (?!?!!).

We kregen nog mee dat ik mijn haar niet mocht wassen omdat de wonde droog moest blijven. Ook moest ik preventief antibiotica nemen opdat mijn lichaam de CI niet zou afstoten.

Dan inpakken en wegwezen, donderdag rond 17u was ik thuis! Wat een opluchting.

Toegevoegd op 06/11/2012 - 21:01

Operatie..

Operatie: onderweg was er file, mijn moeder belde naar het UZ gent, en zij vertelden ons dat de operatie maar om 13 uur gepland was. We zouden dus soweiso veel te vroeg aanwezig zijn. Eenmaal we daar waren, kregen we te horen dat er vertraging was, de operatie zou pas doorgaan om 16 uur. Een beetje later kwam er een verpleegster melden dat ze een andere operatiezaal ter beschikking hadden waardoor ze toch iets na 13 uur konden opereren.

Vanaf het moment dat ze mij kwamen halen in mijn kamer, is alles zeer vlot gegaan. 10 min later lag ik al onder narcose, door een andere chirurg.. Ik had een CD- rom van CochFit meegesmokkeld onder mijn laken, ik heb dan aan die chirug die mij verdoofde gevraagd om de CD- rom aan prof. Dhooge te bezorgen ;-)

Omstreeks 17u werd ik wakker in de ontwaakkamer, mijn eerste vraag die ik kreeg was : "heb je pijn?" waarop ik "neen" antwoordde en terug in slaap gevallen ben. Een kwartier later was ik al beter en brachten ze mij naar mijn kamer.

Mama ging net naar huis gaan toen ik een braakgevoel kreeg, ze vroeg: 'moet ik de verplegers roepen?'. Ik antwoordde: 'neen, want ik ben toch nuchter, ik kan toch niet braken.'. Enkele seconden later zei ik:  'ga toch maar de verplegers halen of een braakbakje'.  M'n mama was nog niet bij de deur of ik moest al braken!

Mijn braaksel was puur bloed, zo veel dat het zelfs tegen de muur vloog (2 meter verder)!

Wat een zalig gevoel!! Alles was er uit, ik voelde mij herboren. Ik mocht wel nog niks eten tot 23 uur. Dan heb ik mij maar bezig gehouden tot 23 uur want ik mocht niet uit bed.

Rond 23 uur kreeg ik 2 joghurts, joepiee! Ik ging de eerste open doen.. toen ik tot de vaststelling kwam dat ze 5 (!!) dagen over datum waren. Dan maar gebeld naar de verpleegster, die mij kwam vertellen dat ze geen joghurtjes meer hadden, wel een soort aardbeienpudding.

Dan maar gaan slapen.. tot 4 uur, want dan kwamen ze mijn pijnstillers vervangen. Ik had de dag en avond voordien al zoveel geslapen dat ik niet meer moe was, dan maar effe naar een filmpje kijken op m'n laptop..

Toegevoegd op 06/11/2012 - 20:58